top of page

A Miracle Morning voor een gezonde geest

Hal Elrod had het lumineuze idee om in zijn boek “Miracle Morning” een vaste ochtendroutine te beschrijven om je dag meer zinvol, bewust en succesvol te laten verlopen. Vaste onderdelen zijn vroeg opstaan, meditatie, beweging, inspiratie, intentie, reflectie en zingeving. Een gezonde en bewuste start van de dag om een betere kwaliteit van je ganse dag te be-leven.
Ik (Chantal Greeve sister bij Essential Consciousness) ben zelf superfan. Ik heb de miracle morning methode lang en met veel plezier dagelijks gedaan. Echter, ongeveer een maand geleden, ging mijn lichaam in winter-marmot-modus. Het voelde plots als een enorme geweldpleging op mijn lichaam om zo vroeg op te staan (liefst rond 5.00 uur). Dus ik gunde mezelf even een break. Geen probleem, “ik neem het later wel weer op... “. Althans dat was mijn voornemen. En toen kwam het Leven ingrijpen en bood mij onverwacht een mooi alternatief.


Ik wandel elke dag met mijn Golden Retriever, Joy. Minstens 1 uur per dag trekken we samen de natuur in. Voorheen gingen we wandelen in het gezellige gezelschap van een vast groepje mensen en honden. Dat groepje was ondertussen opgesplitst in twee groepjes door een hardnekkige ruzie tussen twee van de wandelaars. Een man uit de oorspronkelijke groep, en ikzelf probeerden “Zwitserland” te zijn en ons neutraal te bewegen tussen en met de twee gevormde groepen. Niet echt ontspannend wandelen...Tot er weer een confrontatie plaatsvond die me deed besluiten om een uur vroeger te gaan wandelen. Concreet betekende dat tussen 8.00 en 9.00 uur.


Ik ben met deze nieuwe gewoonte gestart in december. De eerste keer voelde heel vreemd aan. Ik vertrok wanneer het buiten nog donker was. Aangekomen op onze wandelplaats was alles nog donker en stil. Zo stil.... Zelfs de vogels waren nog niet wakker. De donkerte viel verbazend goed mee. Alsof je ogen automatisch in nachtvisie gaan. Bevreemdend in het begin, bevrijdend eens je op weg gaat... Ik begon intens te genieten van alle natuur die mij omringde. Ik voelde de koude ochtendlucht op mijn gezicht. Alsof al mijn zintuigen meer gewaar konden worden dan gewoonlijk. Ongemerkt zie ik hoe het plots lichter is geworden en ik bespeur de familie witte reigers die hier gezamenlijk elke ochtend komt ontbijten. Ik hoor de eerste vogel die, nog een beetje schor, zijn lied laat horen. Ik adem de lucht die, op dit moment van de dag, nog zo zuiver aanvoelt. Ik voel me als een gezegend mens die hier de puurheid van het ontwaken van het leven in deze dag mag meemaken.


Naarmate ik deze vroege ochtendwandeling tot een dagelijkse routine heb gemaakt, ben ik als vanzelf enkele extra dingen gaan toevoegen. Tijdens het wandelen ging ik yoga- en lichaamsoefeningen doen. Zoals bijvoorbeeld mijn schouders losmaken, ook mijn benen en armen. Al wandelend doe ik de 'hartopener': ik adem bewust in en uit terwijl ik loop met gestrekte en naar achter gespreide armen. Ik let bewust op mijn adem. Soms zing ik. Soms spring ik, al spelend met Joy. Sinds een paar dagen doe ik ook oogoefeningen wanneer het licht is geworden. Ik kijk afwisselend naar een punt dichtbij en dan naar de hemel, zo ver als ik maar kijken kan. Staren in het universum, en in de ochtendzon op niet bewolkte dagen. Zo heerlijk en expansief.


Wanneer ik naar huis ga, is het helemaal licht geworden en alsof plots de hele wereld is ontwaakt. En als ik thuis kom, voel ik mij blij en vol energie om aan mijn dag te beginnen. Heel anders dan wanneer ik gewoon tijdens de dag ga wandelen. Dan voel ik mij soms 'gezond moe' na de wandeling, maar toch wat moe. Sinds deze vroege ochtendwandelingen voel ik mij doorheen de dag gewoon veel beter en krijg ik moeiteloos meer gedaan.


Licht is in het algemeen belangrijk voor alle levende wezens. Licht doet planten groeien. Licht beïnvloedt ons als mensen. Licht doet meer dan ons gewoon helpen te zien. Het is ook een belangrijk middel om ons bioritme te regelen en beïnvloedt ons algemeen welzijn. Licht beïnvloedt of we al dan niet wakker, gefocust en productief zijn en of we ons energiek en gezond voelen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben de biologische effecten van licht op ons lichaam bevestigd. Blootstelling aan helder licht beïnvloedt onze hormonenbalans. Door opname van het buitenlicht produceert het lichaam serotonine en cortisol. Beide hormonen zorgen ervoor dat we ons wakker en actief voelen. Daarom is het aangeraden om tijdens de korte en donkere wintermaanden extra vitamine D te nemen omdat ons systeem dan minder daglicht opneemt. Ga maar eens na voor jezelf hoeveel tijd je in de winter buiten bent. De vitamine D capsules van Young Living helpen je zeker om je ook tijdens de winter goed te voelen. Meer info over deze vitamine D, vindt je hier.


Ook de essential oils hebben invloed op hoe we ons voelen en kunnen je ondersteunen bij het positief starten van je dag. Om happy wakker te worden, kan je een roll on gebruiken met 10 druppels frankincense, 10 druppels peppermint en 10 druppels orange, dit gemengd met een draagolie. Je brengt het aan op je voetzolen. Sage en peppermint kan je rondom je gezicht aanbrengen. Meer info over essentiële oliën, vindt je hier.


Zonder het eerst bewust te beseffen, deed ik nog steeds de miracle morning routine van voorheen, nu gebundeld in één uur. Al wandelend nam ik de meditatie, het lichaamswerk en de ademhalingsoefeningen mee, nu met als extra bonus de puurheid van de natuur in het ontwaken van de dag. De zuivere ochtendlucht en het pure ochtendlicht. De ochtend is inderdaad vol wonderen. Elke dag ontdek ik weer nieuwe wonderen. Gisteren liep ik samen met een vroege-vogel-vriendin het bos in en liepen er vlak voor ons 2 reetjes over het pad. Het was nog vrij donker. Ik weet dat ze echt waren want mijn vriendin zag ze ook:) maar in mijn ogen leken het etherische wezens, alsof ze licht gaven en doorschijnend waren. Ik kan het alleen als magisch omschrijven. Na zo'n mooie ervaring kan mijn dag niet meer stuk. It makes my day! Vandaag zag ik 2 zwanen ontwaken en zich statig voortbewegen in het water richting hun ontbijt. En wie weet welk wonder me morgen weer wacht? Ik kijk er steeds weer naar uit.


Als je meer wil weten over de Miracle Morning van Hal Elrod vindt je informatie op de website www.miraclemorning.com of je kan zijn gelijknamig boek lezen. Zeker een aanrader.


Mijn persoonlijk, 'toevallig' en 'life' alternatief in de natuur, kan ik ook iedereen van harte aanraden. Het is heel even uitdagend om in het donker en, tijdens deze wintermaanden, soms in de koude te vetrekken, maar het is zo de moeite waard! Ik kan het aanraden, maar je kan het natuurlijk enkel zelf ervaren. Probeer het gewoon en laat je ver-wonderen door een prachtige ochtend. Merk vooral bewust op hoe je het verdere verloop van je dag anders ervaart. En voel je vrij om je ervaringen in de comments te delen.


Chantal Greeve, Januari 2021

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page