top of page

Essentiële oliën en je huisdier

Ook honden en katten (en andere huisdieren uiteraard) kunnen ondersteund worden met essentiële oliën. Toch is het gebruik bij dieren helemaal anders. Als je huisdieren hebt, is het belangrijk om je eerst te informeren voor je start met de oliën. Honden en katten reageren namelijk anders op de oliën dan mensen. De reukzin van honden bijvoorbeeld is zo sterk dat de geur van sommige oliën het hen echt lastig kan maken. Katten zijn dan weer extra gevoelig voor contact met de huid.
De juiste olie voor je huisdier


Voor je begint te experimenteren, check je of je de olie mag gebruiken bij jouw huisdier. Daarna laat je je huisdier eerst ruiken. Je doet een druppel in je handpalm, wrijft je handen tegen elkaar en vormt een kommetje rond de neus van je hond of kat. Als hij/zij niet van de geur wegloopt en zelfs opnieuw ruikt, weet je dat je goed zit.


Gebruik je de diffuser? Doe er dan, zeker in het begin, niet te veel druppels olie in (begin met drie druppels, je kan doorheen de tijd opbouwen tot tien). Laat je huisdier langzaam wennen aan de geur en zorg er altijd voor dat er een deur openstaat zodat je huisdier naar een andere ruimte kan wanneer daar behoefte aan is. Diffuus in het begin niet langer dan tien minuten. Let op de reactie van je huisdier en stop met diffusen als je ziet dat hij/zij zich ongemakkelijk voelt of zwaarder gaat ademen.


Als je inmasseert, verdun je de olie eerst in een neutrale plantaardige olie. Weegt je huisdier minder dan 10 kg? Verdun dan één druppel essentiële olie in vier druppels draagolie. Weegt je hond tussen de 10 en 20 kg? Dan kan je twee druppels essentiële olie toevoegen. De meeste dieren vinden het fijn als je hen zacht masseert met de verdunde olie die ze op dat moment nodig hebben.


De oliën uit de starterskit


Met deze oliën uit de starterskit kan je meteen aan de slag.


Di-Gize

 • Voor katten en honden.

 • Deze blend ondersteunt het gehele spijsverteringstelsel. Diffuus enkele keren per dag 10 tot 30 minuten. Bij een hond kan je het ook verdund inmasseren rond de maagstreek.

Lavender:

 • Voor katten en honden.

 • Meng een of twee druppels (afhankelijk van het gewicht) in vier druppels neutrale plantaardige olie, meng dit in je handen en masseer de huid van je huisdier zachtjes in. Dit werkt kalmerend en neemt spanning weg.

Frankinscense

 • Voor katten en honden.

 • Gebruik deze olie als je huisdier uit balans is: diffuus enkele keren per dag 10 tot 30 minuten.

Copaiba:

 • Voor katten en honden.

 • Copaiba is een natuurlijke rustgever en brengt in balans. Zowel diffusen als masseren werkt goed en toegevoegd in een zalf ondersteunt Copaiba het herstellend vermogen van de huid.

Stress Away:

 • Voor katten en honden. Niet te vaak en niet te lang aanbieden aan katten.

 • Heeft je hond stress? Verdeel een druppel op je hand. Laat je hond ruiken. Als het dier de geur accepteert, aai je hem zacht over de rug en voor op de borst.

Animal Scents bij Young Living


Bij Young Living vind je vijf blends die speciaal zijn samengesteld voor je huisdier. Deze blends zijn al verdund, toch wordt aangeraden om ook hier met een draagolie te werken.

Een deel van de opbrengst van de verkoop van Animal Scents wordt gedoneerd aan Vital Ground, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming van de leefomgeving van grizzlyberen en andere wilde dieren (Montana).


Pet Care:

 • Voor gebruik op de huid. Masseer enkele druppels in op de huid (verdund) en kam de vacht om de olie te verspreiden.

 • Wierook en lavendel werken kalmerend, tangerine en allerlei kruiden zorgen voor een frisse geur.

Pet Renew

 • Voor gebruik op de huid. Masseer enkele druppels in op de huid (verdund) en kam de vacht om de olie te verspreiden.

 • Met o.a. lavendel en mirre. Ondersteunt het herstel van beschadigde huid en werkt kalmerend.

Pet Fresh:

 • Voor gebruik op de huid. Masseer enkele druppels in op de huid (verdund) en kam de vacht om de olie te verspreiden.

 • Ondersteunt een gezonde huidbarrière.

 • Warme en kruidige geur door o.a. mirre en oregano.

PuriClean:

 • Niet geschikt voor katten.

 • Voor gebruik op de huid. Masseer enkele druppels in op de huid (verdund) en kam de vacht om de olie te verspreiden.

 • Biedt verlichting bij huidirritatie.

 • Een mengeling van geuren: met o.a. rozemarijn (zoet), Palo Santo (hout), Mountain Savory en Cintronella (fris).

Inner Balance:

 • Niet geschikt voor katten.

 • Voor gebruik op de huid. Masseer enkele druppels in op de huid (verdund) en kam de vacht om de olie te verspreiden.

 • Een frisse mengeling van pepermunt, gember en anijs.


De belangrijkste aandachtspunten


 • Gebruik enkel 100% pure en natuurlijke essentiële oliën, zoals de oliën van Young Living.

 • Opgelet bij katten: de lever van een kat verwerkt de olie anders dan de lever van een mens of hond. Als je essentiële olie bij een kat verkeerd gebruikt, kan je kat daar ziek van worden. Gebruik nooit pure olie bij je kat.

 • Inname: (1) nooit bij katten, (2) honden kunnen gebaat zijn bij inname van bepaalde oliën, zoals bij bv. een spijsverteringprobleem. Wij raden aan om dit enkel onder de juiste begeleiding te doen.

 • Schadelijk voor katten (in grote hoeveelheden), zowel bij inwendig gebruik als bij aanbrengen op de huid: Tea Tree, Wintergreen, citrusoliën (Lemon, Lime, Orange, Bergamot, Grapefruit), Pine, Cinnamon (in Christmas Spirit zit kaneelschors en Orange), Eucalyptus, Peppermint/Spearmint, Clove, Ylang Ylang en pennyroyalolie. Let ook op met dille-, venkel-, oregano- en thijmolie. Diffuus Panaway en Purification niet (te lang) in de ruimtes waar je kat rondloopt.

 • Schadelijk voor honden (in grote hoeveelheden), zowel bij inwendig gebruik als bij aanbrengen op de huid: Tea Tree, Wintergreen, citrusoliën (Lemon, Lime, Orange, Bergamot, Grapefruit), Pine en Cinnamon (in Christmas Spirit zit kaneelschors en Orange).

 • Essentiële oliën zijn, als je ze juist en met mate gebruikt, niet giftig voor dieren. Ze kunnen de gezondheid juist ondersteunen. Gebruik ze verstandig en bevraag een deskundige voor je klachten van je huisdier gaat behandelen met essentiële oliën.

Mijn ervaring

Ik heb zelf een Amerikaanse cocker (15 kg) van intussen negen jaar. Ik gebruik de oliën regelmatig en hij associeert de geuren echt met een verwenmomentje. De Di-Gize ondersteunt zijn zwakkere maag, van de Pet Care wordt hij vrolijk en de Lavender maakt hem rustig.


Ik masseer zijn vacht zachtjes in met de verdunde olie en dan kruipt hij heel dicht tegen me aan. Daarna gaat hij languit op zijn rug liggen, zich helemaal overgevend aan de geur en de liefdevolle aandacht. Het is absoluut een plezier om samen met mijn hond meer over de oliën te ontdekken.


Er zijn op het internet veel horrorverhalen te vinden over het gebruik van essentiële oliën bij dieren. In het begin vond ik het allemaal best spannend en daarom deed ik heel uitgebreid research. Uiteindelijk blijkt vooral dit belangrijk te zijn: (1) je oliën moeten 100% natuurlijk zijn en van uitstekende kwaliteit, (2) gebruik ze met gezond verstand (en weet met welke oliën je extra voorzichtig mag zijn) en (3) laat je oliën niet rondslingeren zodat er ongelukjes kunnen gebeuren.


Essential Consciousness


Heb je na het lezen van deze blog een vraag? Wil je graag meer weten over het gebruik van de oliën bij je huisdier? Ons team van Essential Consciousness staat voor je klaar.

En er is meer. Je kan ook deel uitmaken van ons team. Riri Starseed, de oprichtster van LevensSter, is holistisch coach die een warm nest biedt aan onderneemsters en coaches die met essentiële oliën werken. Het is een team met prachtige vrouwen die elkaar ondersteunen en doen groeien. Als je voelt dat dit iets voor jou kan zijn ... Stuur ons dan een berichtje!


Liefs, Nathalie

Nathalie De Jongh is schrijfster bij haar eigen Verhalenbureau Kleine Keizerin en schrijfcoach bij de online groepspraktijk De FlowFabriek. Ze is dol op essentiële oliën en vindt de business onverwacht heel leuk. Meer info: www.nathaliedejongh.be.

132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page