top of page

Tips bij een thuisbevalling en een natuurlijke kraamtijd.

Vanaf het moment dat we besloten dit zieltje te verwelkomen in ons leven, wist ik dat ik dat ik gans de ervaring op een veel bewustere en natuurlijkere manier wilde beleven, dan met mijn eerste dochter in 2015. Een thuisbevalling en een zo natuurlijk mogelijke kraamtijd leek me dan ook de beste keuze.


Een keuze dat wel wat uitdagingen met zich mee bracht maar deze het meer dan waard waren!


De zoektocht naar een vroedvrouw


Laat het duidelijk zijn dat thuisbevallingen in België nog niet vaak voorkomen, dit bleek sterk toen we onze zoektocht startte naar een vroedvrouw die thuisbevallingen deed.

Na lang zoeken kwamen we terecht bij het Geboortecentrum te Geel. Wat geen evidente keuze was, aangezien ik voor een consultatie toch telkens 45 min. heen moest rijden en weer 45 min. terug. Maar wanneer je de bewuste keuze maakt voor een thuisbevalling dan maken dergelijke obstakels je niets meer uit. Het enige dat telt is dat je een vroedvrouw vindt waarbij je een goed gevoel hebt en vertrouwen kan ontwikkelen en dat vond ik helemaal bij Ann Vervloet.


Ik ben zeer dankbaar dat ik bij hen terecht kon en zo mijn zwangerschap en bevalling op een zo natuurlijk mogelijke manier kon beleven. Dit keer met telkens oprechte info en de keuze aan mezelf en mijn partner of we al dan niet iets deden.


Zo koos ik ervoor om bijvoorbeeld de suikertest niet te doen. In België wordt dit standaard gedaan, zonder er veel bij stil te staan. Nu werd ik vooraf goed geïnformeerd over de voor- en nadelen van dergelijke tests en kon ik zelf een bewuste keuze maken.

Wanneer je namelijk niet tot de risico groep behoort, is een suikertest eerder overbodig en brengt deze een tol op je lichaam omdat je een grote hoeveelheid suiker ineens binnen krijgt. Ook mijn Gynaecologe had hier volledig begrip voor en stond mee achter mijn beslissing.


Tips voor tijdens en voor de bevalling


De grootste tip die ik kan geven is de acceptatie dat je totaal geen controle hebt.


Rond 37 weken had ik het stilaan gehad met de zwangerschap. Ik wilde terug mijn eigen lichaam gaan ownen en niet langer volledig in het teken staan van de groeiende baby in mijn buik.


Ik wist dat indien de baby nu zou komen, ik me niet echt nog zorgen zou moeten maken en het oké was dat ze zou komen.


Tegen 38 weken, had ik het zo gehad dat ik toch eens ging googlen welke natuurlijke middeltjes ik zou kunnen inzetten om de bevalling op gang te brengen.

Zo kwam ik o.a. volgende tips tegen:

 • seks met je partner

 • de essentiële olie clary sage

 • massage op een bepaald reflexpunt op je voet

 • veel wandelen

 • etc.

Hierbij mijn bekentenis dat ik ze allemaal geprobeerd heb, maar zoals te verwachten had dit totaal geen zin! Ik zette ze namelijk in vanuit mijn ego. Ik probeerde de hele situatie te controleren, terwijl hier totaal geen controle over te krijgen valt! Je baby kiest zelf de datum waarop ze wil verschijnen en hoe feller je vanuit je hoofd controle wil uitoefenen, hoe meer je gaat uitsturen dat het nog niet zo ver is en de wet van aantrekking activeert en dus de arbeid in feite gaat uit stellen.


Welke tips werken wel voor tijdens de bevalling?


Bereid je lichaam en geest voor op wat er te komen staat. Dit kan je doen door o.a.:

 • Yoga

 • Meditatie

 • Gezonde voeding

 • Essentiële oliën: release - surrender - grounding - peace & calming - awaken - white angelica - frankinscense

 • Rustgevende thee

 • Wandelingen in de natuur

 • Vision board (laat je doula hier eventueel bij helpen)

 • Dagboek: letterlijk de zenuwen etc. van je afschrijven

 • Zwangerschapsolie om je huid te versoepelen

 • Ningxia red drank

 • etc.Tips voor na de bevalling


Haal volgende zaken alvast in huis voor je bevalt, ik heb zelf een aantal dingen pas later in huis gehaald omdat ik er niet van wist en baalde dat ik ze niet eerder in huis had.


 • Rose ointment van Young Living: de perfecte crème voor die eerste dagen van de borstvoeding. Deze heeft me ontzettend goed geholpen bij de tepelkloven in het begin! De crème is verzachtend en werkt herstellend en is bovendien 100% natuurlijk. Je smeert hem zeer dun op na een voeding en zorgt ervoor dat er zeker geen crème meer hangt bij een volgende voeding.

 • Lavaderm cooling mist spray van Young Living: deze verfrissende spray is ideaal om down onder wat verzachting te bieden. Zelf had ik een 3de graads ruptuur (scheur) en kon dus zeker wat verlichting gebruiken. Dankzij de aloë vera en lavendel en andere essentiële oliën, is de spray ideaal om het herstel te bevorderen.

 • Geranium - Lavendel & Frankinscense essentiële oliën: indien je last hebt van aambeien, zijn deze 3 oliën jou redder in nood. Zie ook vorige blog post.

 • Volgende theetjes zijn ook echt te adviseren om in huis te halen:

 • Frambozenbladthee: helpt bij het herstel van de baarmoeder

 • Vrouwenmantelthee: helpt bij het ondersteunen van de borstvoeding

 • Camille thee

 • Rustgevende thee

 • Ecologische kraamverband: ik had op een gegeven moment kraamverband van de apotheek en bleek hier fel op te reageren. Hierin wordt vaak plastiek verwerkt, waardoor je dus een reactie kan hebben. Mijn tip is dus om voor ecologisch verband te gaan. Ik zelf ben fan van Natracare.

 • Wil je de borstvoeding wat extra ondersteunen en helpen op gang te laten komen? Dan kan ik de essentiële olie Fennel aanraden. Ik heb hiervoor een roller gemaakt en heb hier zeker een positieve ervaring mee.

 • Ningxia Red: deze drank van Young Living is ideaal voor sneller herstel tijdens de kraamperiode. Hierin zitten allerlei ingrediënten die je een energieboost geven, vitaminen aanvullen & herstel bevorderen. Zeker omwille van de korte nachten, ben ik ontzettend dankbaar voor deze drank. Momenteel drink ik hier 1 - 2 shotjes per dag van. Ik volg hierin mijn eigen lichaam.

 • Om mijn immuunsysteem nog wat extra te ondersteunen, want deze is wat kwetsbaarder na de bevalling, gebruik ik de immuniteit roller onder mijn voeten. Baby's zijn ontzettend gevoelig voor essentiële oliën. Het is dus van ontzettend groot belang dat wanneer je de oliën inzet, je er op let dat deze niet te dicht in de buurt komen van je baby'tje. Zeer af en toe een druppeltje in je thee is alleen te adviseren bij Lavendel, Lemon of Orange (gebruik enkel wanneer je voelt dat je weerstand een fixe boost nodig heeft en echt met mate. Ga eerst kijken hoe je baby hierop reageert).

 • Oliën die veilig zijn om in eerste instantie bij je baby zelf te gebruiken zijn: lavendel - seedlings calm & gentle baby. Allen dienen nog steeds verdund te worden. Zo is bv 1 druppeltje voor in de diffuser al meer dan voldoende voor de meeste baby's. Om deze reden zet ik momenteel ook bewust de diffuser nog niet op en gebruik ik de oliën dus met mate bij mezelf en let ik goed op waar ik ze aanbreng.

 • Voor je baby'tje wil je trouwens zeker de seedlings lijn in huis halen. Natte doekjes, shampoo en baby olie, allemaal op natuurlijke basis. Zo fijn in gebruik en je hebt super weinig nodig, waardoor je lang met de body lotion en diaper crème kan doen.

 • Tot slot wil ik ook de volgende pamper tip meegeven: de pampers van Bambo Nature zijn ecologisch en geven geen uitslag (tot nu toe) bij je kindje.

Dit zijn voorlopig de belangrijkste tips die ik kan meegeven op basis van mijn eigen ervaringen als kersverse bewuste mama, met een voorkeur naar een natuurlijke levensstijl.


Voor alle producten van Young Living kan je bij mij en mijn team terecht. Heb je interesse in één van de producten, kan je contact met me opnemen en help ik je met veel liefde verder.


Wanneer ik deze blog post schrijf, overvalt me plots een gevoel van intense dankbaarheid. Dankbaarheid voor deze nieuwe levensstijl, voor deze nieuwe mindset, voor de giften die moeder aarde ons schenkt iedere dag weer.


Vanuit mijn hart deel ik dit met jou, omdat ik jou en je kleintje dit ook gun!


Mocht je momenteel zwanger zijn? Gefeliciteerd!


In licht & liefde,

Riri

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page