top of page

Wat vertelt jouw lichaam?

Hoe goed luister jij al naar je lichaam? Begrijp jij de taal die jouw onderbewuste met je probeert te spreken doorheen je lichaam?


Onlangs heb ik resoluut voor mezelf de beslissing genomen: 'Ik ga niet meer uitstellen, ik ga er nu voor om volledig zichtbaar zijn.' Ja, ik was er nu helemaal klaar voor om mijn veilige comfortzone te verlaten en via een website en social media mijn persoonlijke wereld te gaan tonen en te delen met de buitenwereld. Tot nu toe had ik altijd goede excuses gehad, soms in de vorm van praktische problemen, om niet deze stap te zetten naar “zichtbaarheid”.


De dag daarna kon ik amper nog opstaan en bewegen vanwege een stekende pijn in mijn onderrug, uitstralend doorheen mijn linkerbeen. Mijn lichaam had kordaat en onmiddellijk geantwoord op mijn voornemens. De pijn was bijna onhoudbaar en eiste al mijn aandacht op zodat mijn plannen weer niet direct zouden worden uitgevoerd. Letterlijk en symbolisch zei mijn lichaam: 'Ik laat je deze stappen (nog) niet zetten. Eerst dwing ik je nu te luisteren naar deze pijn.'


Om meer helderheid te krijgen, ging ik lezen over de diepere of symbolische betekenis van een hernia. De pijn ontstond in mijn onderrug. De ruggenwervels en de ruggengraat dragen je lichaam. Ze zijn je fundament, je basis, je stevigheid, je gronding. De ganse regio van het bekkengebied vertegenwoordigt je gevoel van veiligheid in het leven en in de wereld. De linkerkant van het lichaam is dan weer in verbinding met de rechter hersenhelft die onze creatieve expressie stuurt.

En de beweging van mijn linkerbeen werd nu belemmerd. Het werd me duidelijk dat een deel van en in mij nog niet klaar was voor de stap naar volledige zichtbaarheid vanuit een basisgevoel van onveiligheid.


Aanvankelijk was ik uitermate boos omwille van deze pijn die mij blokkeerde in de uitvoering van mijn voornemens. Wie was deze innerlijke saboteur? Hoe kon ik deze saboteur en mijn fysieke pijn bestrijden en laten verdwijnen? Heel eenvoudig: dat kon ik niet en de zware pijnstillers al evenmin.

Ik besefte al snel dat ertegen vechten geen oplossing of verlichting kon brengen. Het enige wat ik hoefde te doen was luisteren.


Een onbewust deel in mezelf wou me duidelijk iets vertellen. En het onbewuste communiceert met ons via het lichaam. Helaas luisteren we dikwijls niet naar de boodschap die ons lichaam ons brengt. Eens ik me opengesteld had en naar binnen ging, besefte ik het bestaan van een gekwetst deel in mijzelf (ook wel benoemd als 'innerlijk kind') dat ooit (in mijn kindertijd) ervaringen van expressie naar de buitenwereld toe als zeer onveilig, zelfs levensbedreigend had ervaren.Aanvankelijk dacht ik in gesprek te gaan met een innerlijke saboteur. Maar juist door het deel als saboteur te beschouwen, ontstond mijn boosheid, weerstand en gevecht. In feite is dit deel een 'beschermer'. Ik ging in gesprek met de beschermer van mijn innerlijk kind dat zich onveilig voelt wanneer het zichtbaar zou worden. Mijn boosheid had plaats gemaakt voor mildheid. De enige missie van deze beschermer was immers om te voorkomen dat de veiligheid van mijn innerlijk gekwetste kind bedreigd zou worden. Ik luisterde, ik erkende zijn bijdrage van bescherming en ik dankte hem hiervoor. Hij stelde zich voor als Max. Gezien ik zeer visueel ben ingesteld, kon ik hem 'zien' als een uitzonderlijk grote en sterke man, een beetje type buitenwipper. Ik h-erkende de situaties uit mijn verleden waarbij mijn innerlijk kind een diepe onveiligheid had ervaren door expressie te geven aan haar authentieke zelf naar de buitenwereld toe. Logisch dat Max zich nu zo heftig als beschermer liet gelden en er alles aan deed om mijn zichtbaarheid te verhinderen. Ik had geluisterd en begrepen wat Max de beschermer mij, via lichaamssignalen, wou duidelijk maken.

Hij voelde zich begrepen en erkend in zijn missie. Er was een opening gekomen. Daarna kon ik hem vragen hoe we toch meer zichtbaarheid konden gaan creëren zonder de veiligheid van het innerlijk kind in het gedrang te brengen. Als voornaamste oplossing en antwoord kwam om dit stap voor stap en geleidelijk aan te doen. Ik bedankte hem voor zijn medewerking en sindsdien vermindert de fysieke pijn, ook geleidelijk. Ik stap letterlijk ook bewuster nu, trager, stap voor stap.


Daarnaast heb ik de Young Living essentiële oliën gebruikt die mijn gevoel van veiligheid en gronding ondersteunen. Want pas vanuit deze basis kan ik in alle stevigheid en zelfvertrouwen in mijn zichtbaarheid stappen. Hiervoor gebruik ik voornamelijk White Angelica, Inner Child, Grounding en Acceptance. Ook grondende geuren als Cedarwood, Ylang-Ylang en Lemongrass helpen mij in dit proces.Wanneer je lichaam fysieke klachten, pijn of symptomen vertoont:


1. Ga eerst na wat de algemene symbolische betekenis is, afhankelijk van wat zich manifesteert, wanneer en waar in je lichaam. Is het chronisch of acuut? Was er een bepaalde aanleiding?

Normaal wordt het 'centrale thema' snel duidelijk'. Voel wat voor jou 'klopt'.


2. Dit thema wordt door een onbewust deel in jezelf naar buiten gebracht, voelbaar of zichtbaar gemaakt via je lichaam, opdat je ernaar zou luisteren en je bewust kan worden van wat dit deel jou wil vertellen. Wat komt uit jouw onbewuste naar boven? Welk innerlijk deel wil jouw aandacht? En wat wil het jou vertellen? Meestal is dit een deel in onszelf dat we geen aandacht hebben gegeven of niet hebben aanvaard. Ga ermee in een innerlijk gesprek en vooral, ga er niet mee in gevecht. Aanvaard het, erken het, bedank het, omarm het, vraag wat het nodig heeft. Luister ernaar.

“Voice Dialogue” is bijvoorbeeld een methodiek om met je innerlijke delen in gesprek te gaan.


Indien je hulp nodig hebt bij het duidelijk krijgen van wat je lichaam en onbewuste delen je willen vertellen en bewust maken, kan je altijd terecht bij onze coaches, Riri Starseed of Annelies De Meyer. Zij kunnen je snel heel veel duidelijkheid brengen. Ook kunnen zij adviseren over de Young Living essentiële oliën die jou in je specifieke proces kunnen ondersteunen.

Soms hebben we nu eenmaal allemaal een ruggensteun nodig.Chantal Greeve

Februari 2021

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page